- Forsiden
- Anvendelsesområder
- Bundbjælkelag
- Bundbjælkelag på jord
Bundbjælkelag på jord
Med det solide, holdbare og vandtætte Finnfoam forbedres funktionen og konstruktionens fejltolerance for en plade på jord betydeligt. Konstruktionens fejltolerance er en af de vigtigste garantier for at konstruktionen kan fungere optimalt og over lang tid. Når varmeisoleringen befinder sig under pladen, er konstruktionen betydeligt mere fejltolerant mod for eksempel vandskader. Når man øger isoleringstykkelsen i bundbjælkelag i dag, er det vigtigt at også isoleringens styrke øges i tilsvarende grad. Hvis dette ikke gøres, synker isoleringen mere sammen. Det leder til dyre reparationer, der, for eksempel, gulvlister må sænkes og skadet eller ødelagt vandisolering i vådområder må repareres. Nedenfor beskrives dette mere detaljeret!
Lad os holde gulvpladen tør!
Nede i jorden, under bundbjælkelagets isolering, er den relative fugtighed altid 95–100 %. Derfor er det vigtigt at varmeisoleringen har en tilstrækkeligt stor dampresistens og at den er vandafvisende – præcis som Finnfoam er det. En fugtig isolering fungerer ikke som den skal og holder desuden det støbte gulv fugtigt, hvilket kan lede til problemer med indendørsluften.
Med en god varmeisolering kan man i parcelhus også undgå at jorden varmes op, eftersom bygningens areal er ganske småt. I forbindelse med gulvvarme er risikoen for jordopvarmning altid større. Når bygningens areal vokser, vil der hele tiden være behov for mere og mere varmeisolering. Eftersom det er vanskeligt for vanddamp at trænge igennem Finnfoam, får betongulvet tid til at tørre indvendigt – på den måde sænkes betongulvets fugtighedsniveau betydeligt og konstruktionens fugtbeskyttelse forbedres.
På en varm og fugtig sommer transporteres vanddamp indendørs fra og ned i jorden. Derfor må ingen separat dampspærre installeres nogetsteds i jordpladen, eftersom det ville svække konstruktionens fugttekniske funktion! For at kunne dæmpe strømmen af vanddamp, bør varmeisoleringen have en høj dampmodstand, akkurat som i Finnfoam. (Kilde: VTT og TTY).
Lad ikke pladen synke sammen
Når varmeisoleringens tykkelse øges, skal også isoleringens styrke øges tilsvarende. Hvis ikke dette gøres, vokser isoleringens sammensynkning i millimeter. Dette er særligt vigtigt i dag, hvor bundbjælkelagets isoleringstykkelse hele tiden øges i takt med at vi bygger flere nulenergihuse. En tommelfingerregel for tilstrækkeligt holdbar varmeisolering for gulv er som følgende: 100 mm varmeisolering har en tilstrækkelig kortvarig kompressionsstyrke på 100 kPa, 200 mm = 200 kPa, 300 mm = 300 kPa, og så videre.
Den yderst holdbare Finnfoams sammensynkningssniveau er meget lille, eftersom den opnår sin maksimale styrke (kortvarig kompressionsstyrke) allerede med 2 % sammensynkning. Dette er også grunden til, at den langvarige kompressionsstyrke er så god. Med den holdbare Finnfoam kan man bygge en sammenhængende isolering - også under kaminer og bærende mellemvægge. Desuden holder Finnfoam-gulvisoleringen særligt godt og uden at smuldre på grund af punktbelastning under kunstruktionsfasen.
Finnfoams (F-300, 32 kg/m³) langvarige sammensynkning udgør mindre end en tiendedel af den hos EPS (EPS 120 20 kg/m³ eller EPS 100 18 kg/m³) som sædvanligvis anvendes i gulv.
Omkostningseffektiv pladestørrelse
Finnfoam-isoleringspladerne er godt holdbare - også under den type belastning, som opstår ved støbningen af en delt sokkel. Den solide Finnfoam fungerer fint som sokkelisolering og støbeformsplade på samme tid, hvilket gør arbejdet effektivt. Når støbningen er færdig, kan den glatte Finnfoam-plade fjernes hel, eftersom den ikke sætter sig fast i betonen. Hvis man i stedet vil beholde isoleringen på soklen, bør Finnfoams overflade løsnes op eller udstyres med spor. Finnfoam-isoleringen kan derefter installeres på soklen for eksempel ved brug af en renoveringslim. Finnfoam-pladerne kan overfladebehandles med tyndgips i henhold til, for eksempel, Fescos anvisninger.
Finnfoams standardplade er ganske stor, 2500 x 600 eller 1,5 m². Den er dog af en passende størrelse til at én person let kan håndtere den, hvilket gør installationen omkostningseffektiv.
Ventileret bundbjælkelag på jord
Finnfoam kan også anvendes til et ventileret bundbjælkelag på jord, hvor der kan dannes et lille ventilationskanalsystem mellem to isoleringslag. Selv en meget sparsom ventilation rækker til at transportere vanddamp fra jorden væk gennem det nederste Finnfoam-lag. Ventilationen påvirker ikke konstruktionens varmeisoleringsevne. Ventilationskanalerne bør installeres uden afbrud.
En sparsom ventilation skabes ved naturlig varmetransport (konvektion), som reduceres om sommeren, når ventilationen ikke behøves. Gennem samme ventilationskanalsystem transporteres ligeledes størstedelen af radonet i jorden væk.
Finnfoams ventilerede gulvkonstruktion på jord fungerer også til større bygninger, hvor jordens temperatur i bygningens midte stiger. Desuden er pladernes overflademateriale også meget damptæt. Konstruktionen reducerer ligeledes radonrisikoen.