- Forsiden
- Anvendelsesområder
- Bundbjælkelag
- Ventileret bundbjælkelag
Ventileret bundbjælkelag
I et dobbeltgulv, som konstrueres på plade med hulrum, er det bedst at installere Finnfoam-isoleringen udenpå pladen. På den måde reduceres kuldebroerne og konstruktionen bliver brandsikker. En eventuel gulvvarme gøres således også energiøkonomisk, eftersom konstruktionen gør at gulvvarmen reagerer hurtigt på forandringer i udendørstemperaturen og energien ikke går til at opvarme pladen.
Når et ventileret bundbjælkelag bygges med plader med hulrum eller træbjælker, er det meget vigtigt at installere varmeisolering med høj dampresistens i bunden på hele krybekælderen mod jorden. Udenpå Finnfoam installeres cirka 10–20 cm sand for at holde isoleringen på plads og forenkle passagen i krybekælderen. Dette forbedrer de fugttekniske egenskaber i dobbeltgulvet betydeligt, eftersom den tid på foråret, når kondensdannelsen er særligt høj bliver kortere, som konsekvens af at krybekælderen hurtigt varmes op. Desuden forhindrer Finnfoam at fugt fra jorden trænger ind i bundbjælkelaget.
Finnfoam dobbeltgulvisolering
Plankegulv kan bygges direkte ovenpå Finnfoam, som fæstnes i trælameller. Mellem Finnfoam og gulvplankan installeres for eksempel et filterstof, som støjdæmpende lag. FL-K600 210 mm isolering har et færdigt listespor.
Med bare én installation fås vindfang, isolering, "krydsdækning", dampspærre og støbeform. Isoleringstypen i konstruktionen er FI-K600 210mm.
Finnfoam Oy har udviklet en speciel isoleringsplade for ventilerede bundbjælkelag som også kaldes dobbeltgulv. Finnfoams høje kompressionsstyrke (200–700 kPa eller 20–70 t/m2) og stivhed gør det muligt at forenkle dobbeltgulvets konstruktion. Dobbeltgulv bliver hurtigt færdigt og man kan gå på den straks efter installationen, hvilket mindsker den risikable balancering på bjælkerne. På grund af Finnfoam-varmeisoleringens styrke og vandtæthed kan dobbeltgulvet isoleres først og siden kan man på sikkert underlag fortsætte med vægge og øvre bjælkelag. Pladerne samlinger forsegles med elastisk polyurethanskum før støbning eller efter installationen af tagunderlaget.
Et ventileret bundbjælkelag, al nødvendig varmeisolation, vindfang, dampspærre og støbeform kan alt sammen laves på nogle minutter og i én arbejdsfase. Reduceringen af arbejdsfasene gør installationsarbejdet specielt omkostningseffektivt.
Ovenpå Finnfoam dobbeltgulvisolering kan man også direkte støbe en betonplade, som indeholder gulvvarme med vandcirkulation og anden nødvendig teknik. Et andet alternativ er, at man på dobbeltgulvisoleringen lægger et plankegulv eller gulvplader som forstærkning af dobbeltgulvet og derefter laminat eller parket.
Finnfoam-dobbeltgulvs kortvarige bæreevne er 1700–4200 kg/m2 og den langvarige er 800–2000 kg/m2. Bæreevnen er af samme klasse som et dobbeltgulv med krydsdækning.
Finnfoam-dobbeltgulvisoleringen installeres mellem bjælkerne fra indersiden. Isoleringsmaterialet tillader ±10 mm afvigelse i bjælkerne CC-mål. Den tætte Finnfoam isoleringen behøver ingen separat vindfang eller dampspærre. Den stærke Finnfoam-plade kan betrædes straks efter installationen. Ikke mere farligt hoppen omkring på usikre bjælker. Eftersom Finnfoam-isoleringen er vandtæt, kan man installere den selv om ydertaget mangler.
Når vandskader indtræffer, suger Finnfoam-varmeisoleringen ikke vand til sig, men tørrer derimod hurtigt, eftersom fugten ikke kan trænge ind i isoleringsmaterialets lukkede cellestruktur. Også risikoen for mugdannelse er minimal, hvis isoleringen tørrer hurtigt og på alle overflader. Pladernes samlinger på indersiden forsegles med elastisk polyurethanskum. Skumtætningen kan også udføres for de udvendige led, men dette er i almindelighed ikke nødvendigt.
Pladernes samlinger på indersiden forsegles med elastisk polyurethanskum. Skumtætningen kan også udføres for de udvendige led, men dette er i almindelighed ikke nødvendigt.
Finnfoams høje kompressionsstyrke og stivhed muliggør en enkel, hurtig og holdbar dobbeltgulvkonstruktion.
Teori for dobbeltgulvets fugtegenskaber
Et fuldt ventileret dobbeltgulv, der således ikke har sokler omkring sig, er den sikreste løsning mod radonproblemer. Konstruktionen er også fugtteknisk velfungerende. Temperaturen og luftfugtigheden i ventilationsområdet følger fuldstændigt betingelserne i luften udendørs. Når en sokkel er bygget op omkring ventilationsområdet, ændres situationen betydeligt. U-værdikravet for dobbeltgulv på paller (0,09) er stadig meget højere end for dobbeltgulv med hel sokkel (0,17). Derfor er de fleste dobbeltgulve lavet med hel sokkel.
Jordens middeltemperatur ligger meget tæt op ad årets middeltemperatur. Dette mærkes tydeligt i jordkældre, som har en meget jævn temperatur hele året. Jordens relative fugtighed er altid 100 %. Disse to faktorer udgør en fugtrisiko, som er størst om foråret, når ventilationsområdet er betydeligt køligere end udendørsluften. Den varme luft, som kommer udefra, indeholder fugt, der ved nedkøling kondenseres på alle overflader i ventilationsområdet, idet temperaturens længe er lavere. Dette kan forhindres eller i det mindste reduceres betydeligt gennem isolering af jorden (3 eller 5 cm tyk Finnfoam anbefales at anvendes gennemgående). På den måde kan ventilationsområdets temperatur bedre følge udendørsluftens temperatur og kondenseringen forhindres. Finnfoam stopper også effektivt fugt som stiger op fra jorden (vanddamp), hvilket altid forekommer, når temperaturen i jordskorpen er højere end ventilationsområdets temperatur eller når ventilationsområdets relative fugtighed er lav. Målet er at holde fugtighedsniveauet i ventilationsområdet så lavt som muligt.
Eksempel A - dobbeltgulv om foråret og sommeren:
Når jordens temperatur er +5 grader, er vanddampens partialtryk cirka 8,7 mbar (100 %). Hvis man ønsker at ventilationsområdets relative fugtighed holdes på højest 70 %, bør temperaturen i ventilationsområdet være +10 grader eller mere (vanddampens partialtryk 8,7 mbar) for at vanddamp ikke skal stige fra jordskorpen til ventilationsområdet. Vanddampen strømmer mod dét sted, hvor trykket er lavest! Finnfoam-varmeisolering på jorden stopper vanddampen, som stiger op fra jorden og forhindrer at varmen ledes fra ventilationsområdet til jorden.
For at ventilationsluften udefra rent faktisk skal tørre ventilationsområdet og ikke omvendt fugter den, må udendørsluften være tørrere end luften i ventilationsområdet. Hvis ventilationsområdets temperatur altså er +10 grader og den relative fugtighed er 70 % (vanddampens partialtryk 8,7 mbar), må udendørsluften indeholde højest 80 % fugt og være +8 grader. Om foråret og sommeren leder ventilationsluften altså let blot mere fugt ind i ventilationsområdet, eftersom udendørsluften er varmere end luften i ventilationsområdet. Finnfoam-varmeisoleringen forhindrer varmen i at sive ned i jorden. Dermed stiger ventilationsområdets temperatur hurtigt til nær udendørsluftens, og den relative fugtighed i ventilationsområdet falder.
Eksempel B - dobbeltgulv om efteråret og vinteren:
Kold luft tørrer konstruktionerne effektivt. Vanddamp fra udendørsluften med en relativ fugtighed på 90 % og temperatur på -10 grader har et partialtryk på cirka kun 2,6 mbar og et fugtighedsniveau på 1,8 g/m3. Når denne luft i ventilationsområdet varmes til +1 grader, er fugtighedsniveauet allerede 3,5 g/m3. Partialtrykket er 4,6 mbar, når den relative fugtighed er 70 %. Hvis jordens temperatur er +5 grader, er vanddampens partialtryk i jorden 8,7 mbar. Fra jorden transporteres således vanddamp med en kraft på 8,7–4,6 = 4,1 mbar. En tæt Finnfoam-varmeisolering forhindrer vanddampen i at trænge ind i ventilationsområdet!